Verslag debattoernooi

MBO Debattoernooi 2015

 

Op vrijdag 6 februari 2015 jongstleden gingen de studenten van MBO Amersfoort na veel training, inspanning en hoge verwachting naar het landelijke debattoernooi in Den Haag op gastlocatie het ROC Mondriaan om te debateren voor onze school.
Sinds 2007 wordt er elke jaar een landelijk debattoernooi georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut, met als doel de studenten te leren om stellingen te beargumenteren en het van beide kanten te zien. Dit jaar deed MBO Amersfoort weer mee met twee teams: team A en team B, elk met vijf debaters en één jurylid.

Er werden vier rondes gehouden waarbij het laatste de twee beste teams met elkaar de strijd aangaan voor de titel Debatkampioen 2015. De stellingen waar we over moesten debateren waren o.a. ‘’Beroepsopleidingen moeten studenten weigeren, zodra het aantal bereikt is waar de arbeidsmarkt er om schrijft’’ en ‘’schoolkantines moeten geheel vegatarisch zijn’’. Voor dat het toernooi begon kreeg je een papier waarop stond of je voor of tegen bent, maar pas een kwartier van te voren hoorde je over welke stellingen je over moest debateren.

Ik zat in team B en het ging er spannend aan toe. De eerste ronde verliep goed, voor ons alle vijf was het onze eerste toernooi, dus extra spannend. De tweede ronde ging stukken beter, de verbeter punten van de vorige ronde konden we makkelijk toepassen. Bij de derde ronde kregen we een improvisatie stelling, dat is een stelling waar je niet vooraf op kon voorbereiden. Dat maakte het alleen maar leuker, zowel jouw team als die van de tegenstander moesten binnen een kwartier zoveel mogelijk argumenten bedenken die jouw standpunt verdedigen.

De debattoernooi eindigde met team A op de 20ste plek en team B op de 21ste plek. De nieuwekomer ROC Rijn Ijsel mocht de beker in ontvangst nemen. Al met al was het een leuke dag iedereen had het naar zijn zin en heeft veel ervaring opgedaan. Als het kan zou ik volgende jaar weer mee willen doen met de debattoernooi.

Janice Hoek – AA4P1J

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen