MBO Uitblinker 2017 uit School voor Economie en Ondernemen

Dit jaar komt onze uitblinker van de School voor Economie en Ondernemen: student Rick de Wijk uit Amersfoort. De 22-jarige Rick volgt op dit moment de opleiding Junior accountmanager (2e jaar). Wellicht kennen jullie Rick al vanuit zijn functie als voorzitter van JOB. Of als inmiddels bekend gezicht in de pers: meestal als hij de belangen vertegenwoordigt van studenten.

Als íemand het mbo op een positieve manier kan vertegenwoordigen en op kan komen voor de rechten van mbo-ers, dan is Rick het wel.

Als je Rick ontmoet, valt hij meteen op. Een lange jongen, veel krullen en een brede glimlach op zijn gezicht. Hier staat echt iemand. Veel jongeren zijn vaak nog best onzeker, maar daar heeft hij geen last van. Rick geeft je een goed gevoel door zijn positieve energie. Hij zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt naar zijn verhaal: waarom is Rick een uitblinker?

Uitblinker Rick

Rick werd vroeger gepest, had een vader die ziek thuis zat, werd bestempeld met ADHD en voelde zich verloren en onbegrepen. Toch ontstond in deze moeilijke periode zijn passie om andere jongeren te helpen. Met bijlessen, door advies te geven. Eigenlijk ontstond uit elke tegenslag ook weer iets moois, waardoor Rick met name levenslessen leerde: geef nooit op en grijp je kansen. Het maakte hem sterker en overtuigd om iets van zijn leven te maken.

Dat is op 22-jarige leeftijd al aardig gelukt:
Rick….

  • is tijdelijk waarnemend bedrijfsleider geweest van een slagerij
  • is klassenvertegenwoordiger geweest
  • geeft bijlessen
  • is lid van de Studentenraad
  • was afgelopen jaar voorzitter van organisatie JOB (Jongeren
  • organisatie Beroepsonderwijs); een organisatie voor en door studenten die op hoog niveau alle mbo-studenten in Nederland vertegenwoordigt
  • heeft in deze functie ervoor gezorgd dat verschillende wetten die studenten ten goede komen erdoor zijn gekomen in de 1e en 2e kamer
  • heeft twee keer vrijwilligerswerk gedaan in Roemenië samen met een groep leeftijdsgenoten. Hier heeft hij de arme Roma-bevolking geholpen. De eerste keer heeft Rick een verslavingskliniek opgeknapt en de tweede keer hebben buitenschoolse opvang gebouwd.

MBO Amersfoort - Uitblinker 2017 - Rick de WijkEen hele eer

Op de vraag wat Rick zelf vond van zijn nominatie antwoordde hij: “Een hele eer! Ik had er totaal niet op gerekend en ben normaal iemand die mijn verhaal voor zich houdt en verder gaat met zijn leven, maar omdat ik denk dat ik mbo-studenten kan inspireren en helpen met mijn verhaal heb ik toch gekozen om mee te doen aan de ambassadeurs-verkiezing!”

Wat zijn Rick’s toekomstplannen?

“Ik hoop toch dat ik mijn kennis over het mbo mag gaan toepassen. Ik weet nog niet precies hoe, maar studenten vertegenwoordigen en helpen vind ik erg gaaf. Misschien kan ik wel bij een organisatie aan de slag die veel met het mbo bezig is. Maar eerst wil ik zo goed mogelijk mijn opleiding afronden, dan kijk ik of ik verder wil studeren of aan het werk ga”.

Wat zou jij gaan doen als je MBO Uitblinker 2017 zou worden?

“Ik ga proberen om studenten te motiveren voor het mbo, op dit moment zijn er veel studenten die zich bijna schamen om op het mbo te zitten en dat is slecht voor de motivatie en ontzettend zonde. Ik wil dit gaan doen door zo vaak mogelijk de positieve kant van het mbo te laten zien: langsgaan op scholen, in de media, aanhalen van goede voorbeelden van studenten die uitblinken in het mbo zoals de skills winnaars.

Ook lijkt het mij goed om in de politiek mee te praten over mbo-zaken en zo ook het mbo vertegenwoordigen. Het wordt tijd dat het mbo naar de buitenwereld goed wordt neergezet. Nu is alles vaak nog veel te negatief. Door heel vaak en overal waar ik kom de kracht van het mbo te benoemen, moet het uiteindelijk beter worden.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen