‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Retailmedewerker

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25808
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Jij bent klantgericht en dienstverlenend. Je legt makkelijk contact met mensen. Je bent netjes, je komt op tijd en je kunt hard werken.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in een winkel. Bijvoorbeeld in een supermarkt, bouwmarkt of telecomwinkel. Je kunt ook werken op de (online) verkoopafdeling van een commercieel bedrijf. Je weet veel over de producten en over je klanten. Je verkoopt graag. Zo haal je goede resultaten! Je moet ook (online) deskundig advies kunnen geven. Jij zorgt ervoor dat de klant tevreden is met wat hij krijgt. En dat hij graag weer terugkomt. Ook handel je klachten af. Je rekent af met de klant. Je slaat de goederen op in het magazijn. En je vult de voorraad in de (online) winkel aan. Je houdt de winkel schoon en opgeruimd, zodat de klant zich welkom voelt.

Misschien wil je later wel een eigen bedrijf. Tijdens de opleiding leer je ook hoe je een eigen website ontwikkelt. En hoe je online kunt verkopen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding doen in de BBL en de BOL. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. En één dag in de week ga je naar school. Met het leerbedrijf heb je voor het begin van je opleiding een arbeidsovereenkomst gesloten. Totaal loop je per jaar minimaal 640 uur stage. Op maandag ben je op school voor lessen.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL ) ga je twee tot drie dagen naar school en twee dagen naar een erkend leerbedrijf. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je opdrachten uit. De opleiding is heel praktijkgericht.

Tip: Begin meteen met een stageplaats zoeken, zodat je op tijd stage kunt lopen. Voor stageplaatsen ga je naar www.stagemarkt.nl. Zoek op verkoper niveau 2 met crebo 25167 BOL of BBL. Mocht het je niet lukken, dan kunnen we je hierbij helpen. Let op: vanaf schooljaar 2022-2023 verandert de naam van de opleiding en de zoekterm naar Retailmedewerker, crebo 25808.

Goede begeleiding
Als je met de opleiding begint maak je kennis met je persoonlijk begeleider. Dit heet een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je spreekt die begeleider elke week. Iedere tien weken heb je een persoonlijk gesprek over hoe het met jou en je studie gaat.

Opleiding op maat
Een opleiding op niveau 2 duurt meestal twee jaar. Dankzij onderwijs in modules is het mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een verkoper niveau 2 precies moet kunnen en kennen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • verleent hospitality en verkoopt
 • voert ondersteunende retailprocessen uit

Verplichte vakken bij de opleiding Retailmedewerker zijn:

 • Verkoop
 • Nederlands,
 • rekenen,
 • loopbaan & burgerschap,
 • sport & bewegen, en
 • twee keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).
Het lesgeld voor BBL-opleidingen: entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) is € 126,50 (de helft van € 253,-). De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) is € 306,- (de helft van € 612,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Les- of cursusgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Veel werkgevers bieden onze studenten een leer-werk-plek aan voor hun vervolgopleiding op niveau 3 of 4. In dat geval betaalt de werkgever je vervolgopleiding.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.