‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Vakman-ondernemer

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25165
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Denk je erover na om een eigen onderneming te starten? Dan is vakman-ondernemer wat voor jou! Je leert ondernemen in wat jij maakt, kan of doet. Daarmee kun je aan de slag voor verschillende bedrijven in uiteenlopende branches en sectoren. Je bent gedreven om de onderneming tot een succes te maken: je innoveert, denkt een aantal stappen vooruit, bent bereid een stap harder te zetten, durft risico’s te nemen en neemt ook verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. Je bent daarnaast sociaal vaardig. Je weet hoe je jouw vakmanschap als meerwaarde in kan zetten binnen je eigen ondernemerschap.

Dit is jouw toekomst

Tijdens de opleiding ga je werken/stage lopen bij bedrijven die op zoek zijn naar een ondernemende werknemer binnen jouw vakgebied. Als je klaar bent óf zelfs al tijdens de opleiding kun je je eigen bedrijf opstarten. Durf jij dat (al) aan of ben je er nog niet aan toe? Samen kijken we naar de beste optie voor jou.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In de opleiding ga je aan de slag met het ondernemingsplan vanuit jouw ideeën hierover. Je leert ook een marketingplan schrijven voor je business. En natuurlijk komen de onderdelen social media, webshops, e-commerce, de financiën en wat juridische zaken aan de orde. Je moet namelijk weten wat je sterke en zwakke kanten zijn en kansen en bedreigingen voor je bedrijf zien. Tijdens de opleiding werk je in korte projecten maar ook vaak zelfstandig.

Tijdens een intake kijken we naar je motivatiebrief en bespreken we je of je kunt starten en welke route je het best kunt volgen.

De opleiding bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de opleiding bereiden we je als BOL-student voor op het tweede deel van je opleiding waar je als BBL-student in de praktijk als beginnend vakman aan de slag gaat. We maken deze combinatie omdat we het voor deze opleiding relevant vinden dat je de praktijk als werknemer bij een leerbedrijf ervaart. Je krijgt dan inkomsten, maar je studiefinanciering vervalt. We bereiden je hier natuurlijk op voor. Meld je aan voor de BOL!

Je kunt er ook voor kiezen om de volledige opleiding in BBL te volgen. Meld je in dat geval direct voor de BBL-opleiding aan.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Vakman-ondernemer precies moet kunnen. Dit noemen wij de kerntaken.
Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

• Start en/of innoveert een onderneming
• Geeft leiding aan een onderneming

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap. Tijdens je opleiding heb je ook nog keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • Een afgeronde mbo niveau 3 opleiding
  • Havo diploma

We vragen je daarnaast om een motivatiebrief voor deze opleiding.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je:

  • Een eigen onderneming starten
  • Doorstromen naar een hbo opleiding

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.