‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Retailspecialist

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25809
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Je gaat werken in een winkel of op een verkoopafdeling. Je werkt zelfstandig of in een team. Je geeft goed advies. En snel. Want je weet alles van je klanten en je producten. Je presenteert je producten goed in de winkel. En je verzint slimme acties. Zodat je klant kiest voor jouw product. Je weet wat andere bedrijven doen.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken in een winkel of op een verkoopafdeling. Je werkt zelfstandig of in een team. Je geeft goed advies. En snel. Want je weet alles van je klanten en je producten. Je presenteert je producten goed in de winkel. En je verzint slimme acties. Zodat je klant kiest voor jouw product. Je weet wat andere bedrijven doen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Retailspecialist op twee manieren doen. Werken en leren: zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt bij een winkel en 1 dag in de week volg je lessen bij de School voor Economie en Ondernemen. Leren en werken (stage): zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Met beide leerwegen heb je recht op exact hetzelfde diploma.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een verkoper precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

• Je verleent hospitality, adviseert en verkoopt;
• Je geeft uitvoering aan het retailconcept.

Tijdens de opleiding krijg je vakken als verkoopgesprek, marketing en verkoopcijfers. Bij het vak e-commerce leer je hoe je internet en social media kunt inzetten voor je bedrijf.

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, en loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

• vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
• havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
• diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.