‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO retailmanager

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25807
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij neemt graag de leiding en je kunt goed organiseren. Je weet wat klanten willen en je wilt ze zo goed mogelijk helpen. Je gaat graag met mensen om, met klanten en met personeel. Verder ben je goed in rekenen en neemt verantwoordelijkheid. Bij MHBO is er extra aandacht voor doorstroom naar het hbo.

Dit is jouw toekomst

Als retailmanager geef je leiding aan een winkel of een afdeling van een winkel. Je bent verantwoordelijk voor de omzet, het winkelaanbod en het personeel. Je zorgt ervoor dat klanten zich welkom voelen. En dat ze goed geholpen worden. Als je kansen ziet om de winkel te verbeteren, neem je zelf initiatief. Dat heet ondernemerschap!

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding MHBO retailmanager is een verkorte beroepsopleidende leerweg (BOL): je volgt theorie- en praktijklessen bij MBO Amersfoort en bent – als je stevig doorwerkt – in twee jaar klaar om door te stromen naar het hbo. MHBO is een maatwerktraject. Op basis van de intake kijken we of je geschikt bent om je opleiding sneller af te ronden. Bij de opleiding MHBO retailmanager krijg je theorielessen en loop je stage. Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Een studieloopbaanbegeleider helpt je met je studie.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een retailmanager precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

De kerntaken van retailmanager zijn:
– Werkt mee aan en coördineert hospitality, advies en verkoop
– Coördineert de uitvoering van het retailconcept
– Voert taken omtrent personeelsmanagement uit
– Geeft tactisch leiding aan de eigen afdeling of vestiging

Tijdens de opleiding krijg je vakken als marketing, goederenstroom, bedrijfseconomie, verkoopgesprek en management. Daarnaast zijn Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap verplicht. Ook kun je tijdens jouw opleiding keuzedelen kiezen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Aanvullende toelatingseis is een 7 voor Engels, Nederlands en rekenen.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

  • Hbo Commerciële economie
  • Hbo Bedrijfseconomie
  • Hbo Management, Economie en Recht (MER)
  • Hbo Internationaal management
  • Hbo Retail Management
  • Hbo Small business en Retail
  • Nima A/B/C

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.