‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO medewerker evenementenorganisatie

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25749
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij houdt ervan om het andere mensen naar de zin te maken. Je weet wat gastvrijheid betekent en hebt talent voor het regelen van allerlei zaken. Daarom wil je ook van organiseren jouw beroep maken. Of dat nu voor een congres is, een huwelijksfeest of een festival, jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Tot in detail leer je om een succesvol evenement te organiseren.

De evenementenbranche is altijd in ontwikkeling: het bedenken van nieuwe, gave concepten voor een optimale beleving, het toepassen van nieuwe trends en technologieën. Zo zijn door corona steeds meer toffe, succesvolle online en hybride evenementen georganiseerd. Hier speelt de opleiding op in. Met een MHBO opleiding bereidt je je extra goed voor op het hbo. Je krijgt extra vakken en bouwt praktijkervaring op, zodat de overstap naar het hbo makkelijker wordt.

Wanneer blijkt dat de opleiding jou makkelijk afgaat, is het in overleg mogelijk om te versnellen. Je kunt je opleiding dan ook afronden tussen de anderhalf jaar en drie jaar.

 

Dit is jouw toekomst

Je werkt in de evenementenbranche of je gebruikt jouw kennis en vaardigheden in een communicatieve functie bij een bedrijf. Jij weet hoe je een goed plan maakt voor een evenement zoals popconcerten, beurzen, festivals, huwelijken, congressen of andere bedrijfsevenementen. Naast het maken van een goed draaiboek ga je veel regelen. Bijvoorbeeld dat er artiesten of sprekers komen, de aankleding van het evenement, catering en meer. Door het ontwikkelen van een goede marketingcampagne zorg je ervoor dat bezoekers jouw evenement weten te vinden. Jouw werk blijft afwisselend, iedere opdrachtgever wil namelijk iets anders. Je bouwt veel contacten op: met opdrachtgevers, ontwerpers, fotografen, artiesten, technici, journalisten, horecabedrijven en beveiligingsbedrijven.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding MHBO Medewerker Evenementenorganisatie ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL).

Je leert door te doen. Een aantal dagen per week werk je in projecten met een klein groepje aan het organiseren van evenementen. Naarmate je verder in de opleiding komt, worden deze evenementen groter en komen ze van ‘echte’ opdrachtgevers. Ook loop je een deel van het 1e, 2e en in het 3e jaar stage. Dit kun je doen in Nederland, of in het buitenland. Naast de projecten krijg je ondersteunende lessen over marketing, communicatie en natuurlijk alles over evenementen.
Het werk aan de evenementen in projecten vergt veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, waarbij je uitgedaagd wordt om in je eigen tempo te werken.

Je werkt dus in kleine groepjes, waar de individuele begeleiding voorop staat.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Medewerker Evenementenorganisatie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:
• Stelt evenementsplannen en/of ondersteunt daarbij
• Organiseert evenement en evenementpromotie
• Ondersteunt bij de uitvoering van het evenement
• Rondt het evenement af.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Je volgt ook beroepsspecifieke vakken zoals marketing, communicatie, financiën, evenementenorganisatie en projecten. Een deel van je opleiding volg je bij ons Onderwijs in Bedrijf. Hier werk je aan opdrachten en evenementen van echte opdrachtgevers, onder begeleiding van instructeurs.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep
  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Wij hebben een goede samenwerking met Hogeschool Utrecht voor de doorstroom naar AD-eventmanagement. Maar je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere hbo-opleiding, zoals:

  • Communicatie
  • Hoger toeristisch en recreatief onderwijs
  • Vrijetijdskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.