‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO legal, insurance & HR services specialist

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25726
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Als jij houdt van wetten en regelgeving dan is de opleiding MHBO legal, insurance & HR services specialist iets voor jou. In deze functie help jij bij juridische vraagstukken. Je zorgt ervoor dat dossiers op orde zijn en je hebt contact met klanten. Jij bent vaak het eerste aanspreekpunt en met jouw kennis weet je welk vraagstuk je naar welke jurist of advocaat kunt doorzetten.  Je werkt precies, houdt van administratief werk en kunt vertrouwelijk met gegevens omgaan. Je bent flexibel zodat je snel nieuwe vaardigheden aanleert betrekking tot bijvoorbeeld digitalisering van bedrijfsprocessen en social media.

Wil je advocaat worden? Dan is jouw volgende stap doorleren op het hbo en helpt het volgens onze studenten om al veel kennis en praktijkervaring te hebben van het mbo. Jij kent namelijk al het wetboek, weet hoe je deze kunt gebruiken en daarmee begrijp je vaak makkelijker de stof op het hbo. Bij ons krijg je vier dagen in de week les, heb je dagelijks contact met je coach en kun je op ieder moment instromen. Door te kiezen voor een MHBO-opleiding, is er extra aandacht voor doorstroom naar het hbo.
Wanneer blijkt dat de opleiding jou makkelijk afgaat, is het in overleg mogelijk om te versnellen. Je kunt je opleiding dan ook afronden tussen de anderhalf jaar en drie jaar.

Dit is jouw toekomst

80% van de studenten kiest voor doorleren op het hbo. Na jouw opleiding kun je natuurlijk ook meteen gaan werken en wel op veel verschillende plekken. Je beroep kun je uitoefenen bij verschillende organisatie zoals gemeenten, bewindsvoering, advocatenkantoor, gerechtsdeurwaarder, incassobureaus en meer.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding MHBO legal, insurance & HR services specialist ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL).

Jouw lesweek duurt vier dagen. Iedere dag start je met jouw coach in een kleine stamgroep om jouw leerdoelen te formuleren. Daarna leer je op school onder begeleiding van een docent of onder begeleiding van een instructeur. Iedere dag leer je met gesimuleerde praktijkopdrachten, waardoor je alleen een afsluitende stage loopt om een praktijkexamen af te leggen. De dag sluit je af met jouw coach om vast te stellen welke van jouw leerdoelen zijn behaalt en waar je een volgende dag nog aan kan werken.

Je krijgt les binnen drie thema’s die wij zuilen noemen waarop ook de rechtstaat in Nederland is gebouwd. Op deze manier leer je gelijk hoe de rechtsgebieden met elkaar samenhangen. De zuilen zijn:
– Zakelijke dienstverlening
– Openbaar bestuur
– Sociale zekerheid

Om de opdrachten te kunnen maken die bij de thema’s horen volg je hoorcolleges, werk je samen met klasgenoten in werkcolleges. De colleges die je volgt worden integraal aangeboden. Dat wil zeggen dat je de kennis en vaardigheden die je aanleert direct kunt toepassen in de opdrachten.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een juridisch administratief dienstverlener precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je hebt klantcontact binnen een juridisch-administratieve dienstverlening
 • Je verricht (juridische) dossierwerkzaamheden
 • Je behandelt (financieel) juridische aanvragen en opdrachten

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Aanvullende toelatingseis is een 7 voor Engels, Nederlands en rekenen.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Recht
 • Hbo Personeel en Arbeid
 • Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening
 • Hbo MER (Management, Economie en Recht)
 • Hbo Bestuurskunde / Overheidsmanagement

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.