‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO (junior) Assistent accountant / bedrijfsadministrateur

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25140
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: September

Jij bent een kei in rekenen en economie, je bent heel precies en je vindt het leuk om dingen uit te pluizen en op te lossen. Je bent ambitieus en je bent geïnteresseerd in de financiële kant van bedrijven. Computerprogramma’s heb jij snel onder de knie. Je kunt planningen maken en je eraan houden. Je werkt nauwkeurig en je raakt niet in paniek als je onder tijdsdruk moet bikkelen. Je bent eerlijk en je staat stevig in je schoenen om te kunnen adviseren. Je moet het leuk vinden om met mensen samen te werken en met klanten om te gaan.

Dit is jouw toekomst

Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding in dezelfde richting, zoals Accountancy. Ook kun je gaan werken als bedrijfsadministrateur of assistent-accountant. Dankzij jou heeft jouw werkgever snel inzicht in zijn financiën. Want jij houdt de administratie perfect op orde. Je let erop dat facturen en inkopen op tijd worden betaald en je maakt financiële overzichten en rapporten. Je controleert de administratie van klanten en je doet belastingaangifte. Je werkt regelmatig met harde deadlines van bijvoorbeeld de belastingdienst of de aandeelhoudersvergadering. Ook krijg je veel vertrouwelijke informatie onder ogen. Dat is geen probleem: wat vertrouwelijk is, blijft vertrouwelijk bij jou.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding tot MHBO (junior) Assistent accountant is een verkorte beroepsopleidende leerweg (BOL): je volgt theorie- en praktijklessen bij MBO Amersfoort en bent – als je stevig doorwerkt – in twee jaar klaar om door te stromen naar het hbo. Een deel van je opleiding vindt plaats bij AdminCompany, het onderwijsbedrijf voor de financiële beroepen. Je ondersteunt hier de klanten van AdminCompany bij de uitvoering van hun administratieve processen. Zo worden tijdens je opleiding theorie en praktijk afgewisseld. Die praktische ervaring bouw je verder uit met twee externe stages van minimaal tien weken. Je gaat zelf op zoek naar de stageplek die jou leuk lijkt, maar je krijgt hierbij ook hulp van school.

AdminCompany zit niet op dezelfde locatie als de School voor Economie en Ondernemen. Je vindt AdminCompany op de Brabantsestraat 19 in Amersfoort. Dat is ongeveer 5 minuten lopen van de school.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een (junior) Assistent accountant/bedrijfsadministrateur precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding leer je de volgende kerntaken:

 • Je houdt dagboeken bij waarbij je bijvoorbeeld inkoop- of verkoopfacturen in een administratiesysteem boekt.
 • Je verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer, zoals aanmaningen versturen, incassotrajecten opstarten en creditnota’s maken.
 • Je houdt kwantiteitenregistraties bij, zoals urenregistraties, onkostendeclaraties, gebruik van lease-auto’s of vakantiedagen.
 • Je doet de btw-aangifte en je kunt een kwartaal- of jaarafsluiting van de financiële administratie maken.
 • Je levert de cijfers op en die analyseer je ook, zodat je de directie kunt adviseren.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Online marketing. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzedeel Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

Deze opleiding is zeer geschikt als opstap naar het hbo.

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie / Commerciële Economie / Management, Economie en Recht MBA (Ned. Associatie voor Praktijkexamens)
 • SPD Bedrijfsadministratie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.