‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Medewerker secretariaat en receptie

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25150
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Jij bent precies en je werkt heel netjes. Je kunt goed met mensen omgaan. Je bent goed in Nederlands. En je bent handig met de computer. Je ziet er verzorgd uit.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken op het secretariaat of achter de receptie. Bijvoorbeeld van een verzekeringsmaatschappij, bank, commercieel bedrijf of ziekenhuis. Je werkt veel op de computer. Je schrijft en verstuurt brieven en mails. Verder ontvang je bezoekers en neem je de telefoon aan. Je houdt de agenda bij. Je maakt afspraken en je handelt de post af. Je ziet snel welke taak belangrijk is. En wat je als eerste moet doen. Als je zoveel taken hebt, moet je ook ‘nee’ durven zeggen. Soms werk je met informatie die geheim moet blijven. Daar ga je goed mee om en houdt het geheim.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding is heel praktijkgericht. Je doet deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert twee tot drie dagen op school en twee dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je opdrachten uit.

Tip: Begin meteen met een stageplaats zoeken, zodat je op tijd stage kunt lopen. Zie www.stagemarkt.nl voor stageplaatsen medewerker secretariaat en receptie niveau 2 crebo 25150 BOL. Mocht het je niet lukken, dan kunnen we je hierbij helpen.

Goede begeleiding
Als je met de opleiding begint maak je kennis met je persoonlijk begeleider. Dit heet een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je spreekt die begeleider elke week. Iedere tien weken heb je een persoonlijk gesprek over hoe het met jou en je studie gaat.

Opleiding op maat
Een opleiding op niveau 2 duurt meestal twee jaar. Snelle studenten kunnen de opleiding in 1 jaar afronden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker secretariaat en receptie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Het uitvoeren van ondersteunende receptie- en secretariaatswerkzaamheden
 • Het uitvoeren van ondersteunende administratieve werkzaamheden
 • Het uitvoeren van ondersteunende logistieke en facilitaire werkzaamheden

En in je profieldeel:

 • Zakelijke correspondentie

Verplichte vakken bij de opleiding Medewerker secretariaat en receptie zijn:

 • Nederlands,
 • Engels,
 • rekenen,
 • zakelijke communicatie,
 • loopbaan & burgerschap,
 • sport & bewegen, en
 • twee keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.