‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Marketing & communication specialist – tweetalig

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25727
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent creatief en bedenkt slimme oplossingen. Je luistert naar wat een klant wil. Je kunt je idee duidelijk presenteren, mondeling en op papier en in gesprek. Je werkt zelfstandig of in een team. Natuurlijk ben je al goed in Engels – en je wil die taal nog beter leren spreken. Je wilt straks werken bij een (internationaal georiënteerd) bedrijf of een tweetalige hbo-opleiding doen. Wil je meer weten over de opleiding medewerker marketing en communicatie (Tweetalig Onderwijs)? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken bij de verkoop- of communicatieafdeling van een (internationaal) bedrijf, of bij een reclamebureau. Net wat bij jou past.

Zo ziet de opleiding eruit

Deze tweetalige variant van de opleiding Medewerker marketing en communicatie loopt zoveel mogelijk parallel met de gewone opleiding. Je gaat leren en werken (studie en stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL).

Om toegelaten te worden tot het eerste jaar van de opleiding, moet je ten minste een 7.0 gemiddeld voor Engels op je vmbo-cijferlijst hebben. Vervolgens word je uitgenodigd om een motivatie brief te schrijven en verzorg je elevator pitch.

Als je op je cijferlijst tussen 6.5 en 6.9 voor Engels hebt, moet je bewijzen dat het niveau van je Engels hoog genoeg is. Dit doe je door:

 1. een interview in het Engels waarin je je motivatie om te willen deelnemen aan het tweetalige programma uitlegt
 2. een reading comprehension, listening en writing test

In het eerste jaar van de opleiding Medewerker marketing en communicatie krijg je 3 uren extra Engels les per week, doe je projecten in het Engels, en worden sommige vakken ook al in het Engels gegeven.

Je sluit het eerste jaar af met een Cambridge Placement test en een afsluitende presentatie in het Engels. Op basis van de resultaten hiervan, je resultaten voor andere vakken en je werkhouding wordt bepaald of je door mag naar het tweede jaar t-mbo.

Je krijgt in het tweede en derde jaar veel vakken in het Engels, ten minste 50 procent van alle lestijd. Daarnaast ga je je minimaal een keer met je klas op excursie naar Cambridge en een ander Europees land, volg je een stage in het buitenland, doe je Engelstalige projecten op school, en houd je een ‘Student Portfolio’ bij. Daarin houd je je voortgang als student van de opleiding Marketing en communicatie bij en laat je zien hoe je Engelse vaardigheden zich ontwikkelen. Je toetsen, assessments en examens zijn gedeeltelijk in het Engels.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker marketing en communicatie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je assisteert bij het opstellen van operationele plannen ter uitwerking van het marketing- en communicatiebeleid
 • Je verzorgt on- en offline marketing- en communicatieactiviteiten
 • Je assisteert bij het onderzoeken van de markt
 • Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie

Deze kerntaken moeten zowel in het Nederlands als in het Engels kunnen worden uitgevoerd.

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, Duits, rekenen, loopbaan, leren en burgerschap. Je volgt ook beroepsspecifieke vakken zoals marketing, communicatie, marktonderzoek en marketingplanning.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Spaans. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzevak Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Aanvullende eisen

 • Het eindcijfer voor het vak Engels dient minimaal een 7 te zijn.
 • Een Engelse motivatiebrief van maximaal 200 en minimaal 180 woorden.
 • Een elevator pitch in het Engels, dat na de reguliere intake wordt gehouden.

Voor deze laatste twee onderdelen wordt een aparte afspraak ingepland. Op basis van de resultaten kan worden overgegaan tot definitieve plaatsing.

 

 

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar diverse opleidingen in het hbo, zoals:

 • HBO Communicatie
 • HBO Journalistiek
 • HBO International Business and Management Studies

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.