‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Medewerker marketing en communicatie (Tweetalig Onderwijs)

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25148
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: September

Jij bent creatief en bedenkt slimme oplossingen. Je luistert naar wat een klant wil. Je kunt je idee duidelijk presenteren, op papier en in gesprek. Je werkt zelfstandig of in een team. Natuurlijk ben je goed in Engels. Je wilt straks werken bij een internationaal georiënteerd bedrijf of een tweetalige hbo-opleiding doen. Wil je meer weten over de opleiding medewerker marketing en communicatie (Tweetalig Onderwijs)? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken bij de verkoop- of communicatieafdeling van een internationaal bedrijf, of bij een reclamebureau. Net wat bij jou past.

Zo ziet de opleiding eruit

Deze tweetalige variant van de opleiding Medewerker marketing en communicatie loopt zoveel mogelijk parallel met de gewone opleiding. Je gaat leren en werken (studie en stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL).

Om toegelaten te worden tot het eerste jaar van de opleiding, moet je ten minste een 7.0 gemiddeld voor Engels op je vmbo-cijferlijst of diploma hebben. Als je op je cijferlijst of diploma tussen de 6.5 en 6.9 voor Engels hebt, moet je bewijzen dat het niveau van je Engels hoog genoeg is. Dit doe je door:

 1. een interview in het Engels waarin je je motivatie om te willen deelnemen aan het tweetalige programma uitlegt
 2. een reading comprehension test
 3. een writing test

In het eerste jaar van de opleiding Medewerker marketing en communicatie krijg je zes uur extra Engels les per week, doe je projecten in het Engels, en worden sommige vakken ook al in het Engels gegeven.

Je sluit het eerste jaar af met een Cambridge Placement test, een reading comprehension test en een afsluitende presentatie in het Engels. Op basis van de resultaten hiervan, je resultaten voor andere vakken en je werkhouding wordt bepaald of je door mag naar het tweede jaar t-mbo.

Je krijgt in het tweede en derde jaar veel vakken in het Engels, ten minste 50 procent van alle lestijd. Daarnaast volg je minstens een stage in het buitenland, doe je Engelstalige projecten op school, en houd je een ‘Student Portfolio’ bij. Daarin houd je je voortgang als student van de opleiding Marketing en communicatie bij en laat je zien hoe je Engelse vaardigheden zich ontwikkelen. Je toetsen, assessments en examens zijn zoveel mogelijk in het Engels.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker marketing en communicatie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je assisteert bij het opstellen van operationele plannen ter uitwerking van het marketing- en communicatiebeleid
 • Je verzorgt on- en offline marketing- en communicatieactiviteiten
 • Je assisteert bij het onderzoeken van de markt
 • Je assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie

Deze kerntaken moeten zowel in het Nederlands als in het Engels kunnen worden uitgevoerd.

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, Duits, rekenen, loopbaan, leren en burgerschap. Je volgt ook beroepsspecifieke vakken zoals marketing, communicatie, marktonderzoek en marketingplanning.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Spaans. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzevak Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar diverse opleidingen in het hbo, zoals:

 • HBO Communicatie
 • HBO Journalistiek
 • HBO International Business and Management Studies

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.

Studie in cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.