‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistant business services

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25724
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Jij bent precies, werkt netjes en gestructureerd. Je kunt goed met mensen omgaan. Je bent handig met de computer en met cijfers. Je bent goed in Nederlands en Engels.

Dit is jouw toekomst

Je gaat ondersteunend werk doen in de zakelijke dienstverlening. Op een secretariaat of achter de receptie. Of bij een financiële organisatie of afdeling financiële administratie. Bijvoorbeeld van een verzekeringsmaatschappij, bank, commercieel bedrijf of ziekenhuis. Je werkt veel op de computer. Je schrijft en verstuurt brieven en mails. Je ontvangt bezoekers en klanten en staat hen te woord. Dat kan live, telefonisch of online contact zijn. Je vult formulieren in, houdt financiële of personeelsdossiers bij en maakt vergadernotulen of facturen. Je houdt de agenda bij in Outlook. Je maakt afspraken en je handelt de post af. Digitaal natuurlijk. Ook houd je het archief goed bij en doe je administratief werk. Je ziet snel welke taak belangrijk is. En wat je als eerste moet doen. Als je zoveel taken hebt, moet je ook ‘nee’ durven zeggen. Soms werk je met informatie die geheim moet blijven. Daar ga je goed mee om.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding is heel praktijkgericht. Je doet deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert twee tot drie dagen op school en twee dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je opdrachten uit.

Tip: Begin meteen met een stageplaats zoeken, zodat je op tijd stage kunt lopen. Zie www.stagemarkt.nl voor stageplaatsen medewerker financiële administratie niveau 2 crebo 25149 BOL of medewerker secretariaat en receptie niveau 2 crebo 25150. Mocht het je niet lukken, dan kunnen we je hierbij helpen. Let op: vanaf schooljaar 2022-2023 verandert de naam van deze opleidingen en de zoekterm naar Assistant business services, crebo 25724.

Goede begeleiding
Als je met de opleiding begint maak je kennis met je persoonlijk begeleider. Dit heet een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je spreekt die begeleider elke week. Iedere tien weken heb je een persoonlijk gesprek over hoe het met jou en je studie gaat.

Opleiding op maat
Een opleiding op niveau 2 duurt meestal twee jaar. Snelle studenten kunnen de opleiding in 1 jaar afronden. Dankzij onderwijs in modules is het mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker secretariaat en receptie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • aanspreekpunt voor klanten/bezoekers
 • uitvoeren van zakelijke communicatie en verwerken van standaardgegevens
 • werken aan producten en projecten
 • uitvoeren facilitaire en logistieke werkzaamheden

Verplichte vakken bij de opleiding Assistent business services zijn:

 • Nederlands,
 • Engels,
 • rekenen,
 • zakelijke communicatie,
 • prakijklessen/kantoorsimulatie,
 • loopbaan & burgerschap,
 • sport & bewegen, en
 • twee keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Vanaf schooljaar 2022-23 biedt MBO Amersfoort ook deze vervolgopleidingen aan:
ECONOMIE EN ADMINISTRATIE

 • Allround assistent business services, niveau 3
 • Allround Assistant business services, niveau 3
 • Business administration & control specialist, niveau 4
 • Medewerker evenementenorganisatie, niveau 4
 • Office & management support specialist, niveau 4

WELZIJN

 • Pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 3
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, niveau 4

TOERISME & RECREATIE

 • Zelfstandig medewerker leisure & hospitality, niveau 3
 • Leidinggevende leisure & hospitality, niveau 4

 

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.