‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Medewerker evenementenorganisatie

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25147
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: September

Jij houdt ervan om het andere mensen naar de zin te maken. Je weet wat gastvrijheid betekent en hebt talent voor het regelen van allerlei zaken. Daarom wil je ook van organiseren jouw beroep maken. Of dat nu voor een congres is, een huwelijksfeest of een festival, jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes verloopt. Tot in detail leer je om een succesvol evenement te organiseren.

De evenementenbranche is altijd in ontwikkeling: het bedenken van nieuwe, gave concepten voor een optimale beleving, het toepassen van nieuwe trends en technologieën. Dit laatste is in een stroomversnelling gekomen door corona. Er ontstaan steeds meer toffe, succesvolle online en hybride evenementen. Onze studenten leren dan ook om online evenementen te organiseren. Wil jij aan de slag in deze miljarden business? Lees dan snel verder.

Dit is jouw toekomst

Je werkt in de evenementenbranche of je gebruikt jouw kennis en vaardigheden in een communicatieve functie bij een bedrijf. Jij weet hoe je een goed plan maakt voor een evenement zoals popconcerten, beurzen, festivals, huwelijken, congressen of andere bedrijfsevenementen. Naast het maken van een goed draaiboek ga je veel regelen. Bijvoorbeeld dat er artiesten of sprekers komen, de aankleding van het evenement, catering en meer. Door het ontwikkelen van een goede marketingcampagne zorg je ervoor dat bezoekers jouw evenement weten te vinden. Jouw werk blijft afwisselend, iedere opdrachtgever wil namelijk iets anders. Je bouwt veel contacten op: met opdrachtgevers, ontwerpers, fotografen, artiesten, technici, journalisten, horecabedrijven en beveiligingsbedrijven.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding medewerker marketing en communicatie ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL).

Je leert door te doen. Vanaf het begin van jouw opleiding werk je individueel en in groepjes aan opdrachten of het organiseren van kleine evenementen. Naarmate je verder in de opleiding komt, worden deze opdrachten groter en komen ze van ‘echte’ opdrachtgevers. Ook loop je een deel van het 1e, 2e en in het 3e jaar stage. Naast de projecten krijg je ondersteunende lessen over marketing, communicatie en natuurlijk alles over evenementen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Medewerker evenementenorganisatie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Assisteert bij het opstellen van operationele plannen ter uitwerking van het marketing- en communicatiebeleid
  • Verzorgt on- en offline marketing- en communicatieactiviteiten
  • Organiseert evenementen

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, Duits of Spaans, rekenen en loopbaan, leren en burgerschap. Je volgt ook beroepsspecifieke vakken zoals marketing, communicatie, financiën, evenementenorganisatie en projecten.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

Wij hebben een goede samenwerking met Hogeschool Utrecht voor de doorstroom naar AD-eventmanagement. Maar je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere hbo-opleiding, zoals:

  • Communicatie
  • Hoger toeristisch en recreatief onderwijs
  • Vrijetijdskunde

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.