‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MBO Flex Uiterlijke verzorging – Kappersschool

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 79110
Leerweg: BOL
Niveau: 3,4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Wil jij zélf je opleiding samenstellen en bepalen hoe jouw opleiding eruit gaat ziet? Dan is MBO Flex voor jou de juiste keuze. Want naast het versnellen van je opleiding, kun je nu ook zélf je opleiding samenstellen. Met MBO Flex kijk je samen met je coach naar welke leervraag jij hebt, naar wat jij leuk vindt en graag wilt bereiken. Uit de onderwijsbibliotheek kies je vervolgens modules die daar het beste bij passen. Met MBO Flex bepaal je zo zélf jouw eigen leerroute en tempo. Interesse? Lees snel verder!

Zo ziet jouw opleiding eruit

Hoe jouw opleiding eruit gaat zien, bepaal je voor een groot gedeelte zelf! Buiten enkele basismodules (verplicht), kies jij aanvullend je eigen modules. Deze modules kunnen oriënterend, verbredend of verdiepend zijn. Met deze MBO Flex opleiding stel jij dus zelf je leerroute samen.

Leren en werken (stage)
De modules die je kiest, volg je op verschillende manieren. Je volgt lessen op school, maar ook online in een digitale leeromgeving. Daarnaast leer je in de beroepspraktijk. Je loopt stage bij een echt bedrijf of bij één van de leerbedrijven van MBO Amersfoort. Bij deze MBO Flex opleiding ga je leren én werken (stage) tegelijk. Dit noemen we een beroeps opleidende leerweg (BOL).

Extra
Je kunt tijdens je studie ook modules volgen buiten je eigen leerroute. Zo kun je bijvoorbeeld, aanvullend op jouw leerroute, verbreden met een module uit een andere leerroute.

Voorbeeld:
Stel je hebt een leerroute gekozen die zich richt op economie en ondernemen. Als ondernemer kan het handig zijn om wat meer te weten van wet- en regelgeving. Dan kan een module Belastingen of Basis recht een slimme keuze zijn om je leerroute te verbreden.

Begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een coach en maak je onderdeel uit van een leerteam. Jouw coach en leerteam geven je feedback en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Zo kun je continu checken of je op de goede weg bent.

Kerntaken en verplichte vakken

Elke leerroute bestaat uit basiskerntaken en profielkerntaken. Maar wat jouw kerntaken en verplichte vakken precies worden tijdens je opleiding, weet je pas als je samen met jouw coach je opleiding hebt samengesteld.

Keuzedelen

Omdat je zelf je opleiding samenstelt kies je al de module die je wilt doen. Keuzedelen zijn modules die gericht zijn op het beroep dat je wilt gaan uitoefenen, maar kunnen ook gericht zijn op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo.

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.