‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Manager retail

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25162
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: September

Jij neemt graag de leiding en je kunt goed organiseren. Je weet wat klanten willen en je wilt ze zo goed mogelijk helpen. Je gaat graag met mensen om, met klanten en met personeel. Verder ben je goed in rekenen. En je neemt verantwoordelijkheid.

Dit is jouw toekomst

Als manager retail geef je leiding aan een winkel of een afdeling van een winkel. Je bent verantwoordelijk voor de omzet, het winkelaanbod en het personeel. Je zorgt ervoor dat klanten zich welkom voelen. En dat ze goed geholpen worden. Als je kansen ziet om de winkel te verbeteren, neem je zelf initiatief. Dat heet ondernemerschap!

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Manager retail op twee manieren doen. Werken en leren: zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt bij een winkel en 1 dag in de week volg je lessen bij de School voor Economie en Ondernemen. Leren en werken (stage): zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Met beide leerwegen heb je recht op exact hetzelfde diploma.

Zie ook www.schoolvooreconomieenondernemen.nl

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een manager retail precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je beheert goederenstroom en voorraad
 • Je coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit
 • Je geeft leiding aan het organisatieonderdeel
 • Je voert beleid van de organisatie uit

Verplichte vakken zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap. Tijdens je opleiding moet je ook nog keuzedelen kiezen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hbo Commerciële economie
 • Hbo Bedrijfseconomie
 • Hbo Management, Economie en Recht (MER)
 • Hbo Internationaal management
 • Hbo Retail Management
 • Hbo Small business en Retail
 • Nima A/B/C

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen