‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Commercieel medewerker

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25134
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: September

Jij gaat gemakkelijk om met mensen. Klanten vinden het dus fijn om contact met jou te hebben.

Dit is jouw toekomst

Je gaat werken bij de verkoopafdeling of de communicatieafdeling van een bedrijf. Of bij een reclamebureau. Net wat het best past bij jou en bij jouw talenten. Op een verkoopafdeling heb je veel contact met klanten. Er is wel een vaste vertegenwoordiger (accountmanager). Maar die is veel onderweg, bij klanten. Daarom ben jij degene die ze altijd kunnen bellen. Je wilt mensen helpen om te kiezen voor de producten van jouw bedrijf. Je kunt ook zelf klanten bezoeken. Bijvoorbeeld om te horen wat ze precies willen. Of om ze jullie producten te verkopen. Je werkt dan samen met de accountmanager van die klant. Vaak help je je collega’s met offertes of bestellingen. Of met de administratie.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorielessen. Tijdens je stage leer je de praktijk kennen. Beroepspraktijkvorming noemen we dat. Een studieloopbaanbegeleider helpt je met je studie.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een commercieel medewerker precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid
  • Je voert het verkooptraject uit
  • Je zorgt voor relatiebeheer en klantenservice

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan, leren en burgerschap. Je volgt ook beroepsspecifieke vakken zoals sales, marketing, klantenservice en marktonderzoek.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Online marketing. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzevak Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar diverse opleidingen: onder meer niveau 4 Junior accountmanager.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.