‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Bedrijfsadministrateur

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25138
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: September

Jij bent goed in rekenen en economie en je hebt grote interesse in de financiële kant van bedrijven. Je bent heel precies en je vindt het leuk om dingen uit te pluizen en op te lossen. Computerprogramma’s heb jij snel onder de knie. Je bent ambitieus en stressbestendig. Je kunt planningen maken en je eraan houden. Je werkt nauwkeurig en je raakt niet in paniek als je onder tijdsdruk moet bikkelen. Je moet het wel leuk vinden om met mensen samen te werken en met klanten om te gaan. Ook ben jij eerlijk en sta je stevig genoeg in je schoenen om te kunnen adviseren.

Dit is jouw toekomst

Dankzij jou heeft jouw werkgever snel inzicht in zijn financiën. Want jij houdt de administratie perfect op orde. Jij let erop dat zowel jullie facturen als inkopen op tijd betaald worden. En je controleert financiële documenten zoals urenoverzichten en declaraties. Alle gegevens verwerk jij met de computer. Zo maak jij samen met je collega’s financiële overzichten en rapporten. Ook verzorg jij de omzetbelastingaangifte. Je werk heeft regelmatig harde deadlines, bijvoorbeeld van de belastingdienst of de aandeelhoudersvergadering. Je werkt regelmatig met vertrouwelijke informatie. Dat is geen probleem: wat vertrouwelijk is, blijft vertrouwelijk bij jou.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding tot bedrijfsadministrateur duurt drie jaar en is een beroepsopleidende leerweg (BOL): je volgt theorie- en praktijklessen bij MBO Amersfoort.

Theorie en praktijk worden tijdens je opleiding afgewisseld. Je krijgt veel praktijkopdrachten. Je bouwt veel inhoudelijke kennis op en leert hoe je deze kennis kunt omzetten in beroeps- en computervaardigheden. Die praktische ervaring bouw je verder uit met externe stages. Je gaat zelf op zoek naar de stageplek die jou leuk lijkt. Lukt dat niet? Dan helpen wij.

AdminCompany
Een deel van je opleiding vindt plaats bij AdminCompany, het onderwijsbedrijf voor de financiële beroepen. Je ondersteunt hier de klanten van AdminCompany bij de uitvoering van hun administratieve processen. AdminCompany zit op een andere locatie. Je vindt AdminCompany op de Brabantsestraat 19 in Amersfoort. Dat is ongeveer 5 minuten lopen van de school.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een bedrijfsadministrateur precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding leer je de volgende kerntaken:

 • Je houdt dagboeken bij: je boekt bijvoorbeeld inkoop- of verkoopfacturen in een administratiesysteem.
 • Je verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer zoals aanmaningen versturen, incassotrajecten opstarten en het maken van creditnota’s.
 • Je houdt kwantiteitenregistraties bij, zoals urenregistraties, onkostendeclaraties, gebruik van lease-auto’s of vakantiedagen. Je doet de btw-aangifte en bent in staat om een kwartaal- of jaarafsluiting van de financiële administratie te maken. Daarbij lever je niet alleen de cijfers op maar analyseer je ze ook zodat je de directie kan adviseren.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, boekhouden, bedrijfseconomie, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Online marketing. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzedeel Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2021-2022 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Vervolgopleidingen

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie/ Commerciële Economie/ Management, Economie en Recht
 • MBA (Ned. Associatie voor Praktijkexamens)
 • SPD Bedrijfsadministratie
 • PDB (Praktijkdiploma Boekhouden)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.