‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MHBO business administration & control specialist

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25725
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Je houdt van cijfers, hebt oog voor detail en kunt ontzettend nauwkeurig werken. Jij kent de weg binnen alle fiscale regelingen! Met deze MHBO opleiding bereidt je je goed voor op een HBO vervolgopleiding. Je volgt  beroepsgerichte vakken en doet 3 jaar praktijkervaring op.

Door te kiezen voor een MHBO-opleiding, is er extra aandacht voor doorstroom naar het hbo.
Wanneer blijkt dat de opleiding jou makkelijk afgaat, is het in overleg mogelijk om te versnellen. Je kunt je opleiding dan ook afronden tussen de anderhalf jaar en drie jaar.

Dit is jouw toekomst

Je bent werkzaam op de administratie van een bedrijf of instelling. Je hebt veel met interne klanten te maken. Communicatie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het werk. Waar voorheen de nadruk op het correct uitvoeren van de boekhouding lag, verschuift de nadruk naar het geven van gevraagd en ongevraagd advies en informatie over de cijfers binnen een bedrijf.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt drie jaar en is een beroepsopleidende leerweg (BOL): je volgt theorie- en praktijklessen bij MBO Amersfoort.

Allereerst leer je hoe een bedrijfsadministratie werkt en welke processen er in bedrijven zijn. Denk aan financiële, logistieke, ict, recht en (bedrijfs)economische processen. Ook leer je adviseren en presenteren. Je leert alles over bedrijfseconomie zoals afschrijven, budgetteren, jaarverslaggeving, financieringsvormen en kostprijsberekeningen. Belastingrecht, vermogensrecht en de fiscale gevolgen van boekingen staan ook op het lesprogramma.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Theorie en praktijk worden tijdens je opleiding afgewisseld. Je krijgt veel praktijkopdrachten. Je bouwt veel inhoudelijke kennis op en leert hoe je deze kennis kunt omzetten in beroeps- en computervaardigheden. Die praktische ervaring bouw je verder uit met externe stages. Je gaat zelf op zoek naar de stageplek die jou leuk lijkt. Lukt dat niet? Dan helpen wij.

AdminCompany
Een deel van je opleiding vindt plaats bij AdminCompany, het onderwijsbedrijf voor de financiële beroepen. Je ondersteunt hier de klanten van AdminCompany bij de uitvoering van hun administratieve processen. AdminCompany zit op een andere locatie. Je vindt AdminCompany op de Stadsring 65 in Amersfoort. Dat is ongeveer 5 minuten lopen van de school.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een bedrijfsadministrateur precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding leer je de volgende kerntaken:

 • Je verricht activiteiten voor financieel beheer;
 • Je doet verbetervoorstellen m.b.t. geld-, goederen- en informatie;
 • Je handelt financieel-administratieve taken af;
 • Je levert managementinformatie;
 • Je verricht werkzaamheden t.b.v. de periodeafsluiting en belastingaangifte.

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, boekhouden, bedrijfseconomie, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Ga bijvoorbeeld voor het keuzedeel Persoonlijk Profileren. Volg je de opleiding bij ons, dan kies je sowieso voor ondernemerschap! Om jou hier zo veel mogelijk over mee te geven is het keuzedeel Ondernemen een standaard onderdeel van de opleiding.

 

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Aanvullende toelatingseisen

 • Een AMN-test (een digitale vragenlijst) kan deel uitmaken van het toelatingsonderzoek. Met de resultaten hiervan kijken we in hoeverre jouw vaardigheden en persoonlijkheid aansluiten bij opleiding en beroep
 • Een VOG (verklaring omtrent gedrag) kan gevraagd worden.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Hbo Accountancy
 • Hbo Bedrijfseconomie/ Commerciële Economie/ Management, Economie en Recht
 • MBA (Ned. Associatie voor Praktijkexamens)
 • SPD Bedrijfsadministratie
 • PDB (Praktijkdiploma Boekhouden)

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.