‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Assistant business services

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25724
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Augustus

Jij bent precies, werkt netjes en gestructureerd. Je bent handig met de computer en met cijfers. Je vindt het leuk om anderen te helpen en bent dienstverlenend. Werken in een bedrijf of kantoor. Echt iets voor jou!

Niveau 2 opleidingen Economie en ondernemen volg je op de Valutaboulevard 20.

Dit is jouw toekomst

Je gaat ondersteunend werk doen in de zakelijke dienstverlening. Op een secretariaat of achter de receptie; bij een financiële organisatie of afdeling financiële administratie. Bijvoorbeeld van een verzekeringsmaatschappij, bank, commercieel bedrijf of ziekenhuis. Je werkt graag op de computer. Je schrijft en verstuurt brieven en mails. Je ontvangt bezoekers en klanten en staat hen te woord. Dat kan live, telefonisch of online contact zijn. Je vult formulieren in, houdt financiële of personeelsdossiers bij en maakt vergadernotulen of facturen. Je houdt de agenda bij in Outlook. Je maakt afspraken en je handelt de post af, digitaal natuurlijk. Ook houd je het archief goed bij en doe je administratief werk. Je ziet snel welke taak belangrijk is. En wat je als eerste moet doen. Als je zoveel taken hebt, moet je ook ‘nee’ durven zeggen. Soms werk je met informatie die geheim moet blijven. Daar ga je goed mee om.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding is heel praktijkgericht. Je doet deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert drie dagen op school en twee dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je opdrachten uit.

BOL: 3 dagen school * 2 dagen stage

Tip: Begin meteen met een stageplaats zoeken, zodat je op tijd stage kunt lopen. Zie www.stagemarkt.nl voor stageplaatsen medewerker financiële administratie niveau 2 (crebo 25149) BOL of medewerker secretariaat en receptie niveau 2 (crebo 25150). Mocht het je niet lukken, dan kunnen we je hierbij helpen. Let op: vanaf schooljaar 2022-2023 verandert de naam van deze opleidingen en de zoekterm naar Assistant business services (crebo 25724).

Goede begeleiding
Als je met de opleiding begint maak je kennis met je persoonlijk begeleider. Dit heet een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je spreekt die begeleider elke week. Iedere tien weken heb je een persoonlijk gesprek over hoe het met jou en je studie gaat.

Opleiding op maat
Een opleiding op niveau 2 duurt meestal twee jaar. Sommige studenten kunnen de opleiding in 1 jaar afronden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een medewerker secretariaat en receptie precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • aanspreekpunt voor klanten/bezoekers
 • uitvoeren van zakelijke communicatie en verwerken van standaardgegevens
 • werken aan producten en projecten
 • uitvoeren facilitaire en logistieke werkzaamheden

Verplichte vakken bij de opleiding Assistent business services zijn:

 • Nederlands,
 • Rekenen,
 • Zakelijke communicatie,
 • Praktijk & Kantoorsimulatie,
 • Burgerschap,
 • Studie Loopbaan Begeleiding (SLB),
 • Sport & Bewegen, en
 • Twee keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
  theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Aanvullende kosten
Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?
Studenten betalen een aanvullend bedrag van ongeveer € 450,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten.

 

 

Vervolgopleidingen

Vanaf schooljaar 2022-23 biedt MBO Amersfoort ook deze vervolgopleidingen aan:
ECONOMIE EN ADMINISTRATIE

 • Allround assistent business services, niveau 3
 • Allround Assistant business services, niveau 3
 • Business administration & control specialist, niveau 4
 • Medewerker evenementenorganisatie, niveau 4
 • Office & management support specialist, niveau 4

WELZIJN

 • Pedagogisch medewerker kinderopvang, niveau 3
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, niveau 4

TOERISME & RECREATIE

 • Zelfstandig medewerker leisure & hospitality, niveau 3
 • Leidinggevende leisure & hospitality, niveau 4

 

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.