‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Allround assistant business services

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25723
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Ben jij precies en hou je van overzicht? Dan is dit beroep vast leuk voor jou. Je verzorgt de administratie op het gebied van marketing, personeelszaken, financiën en/of juridische diensten.

Als allround assistent business services hoor je alles, zie je alles, weet én regel je alles. Je hebt veel verschillende taken. Je houdt netjes de mail bij en neemt de telefoon aan, haalt de post op en onderhoudt contacten met medewerkers en klanten. Je hebt veel afwisselende taken. Je bent sociaal en klantgericht en je vindt het leuk om dingen te regelen.

Dit is jouw toekomst

Je kan gaan werken op de administratie van veel verschillende bedrijven, instellingen of gemeentes. Het kan ook dat je ondersteunend werk doet voor verenigingen of mensen die voor zichzelf werken (zzp’ers).
Je bent het aanspreekpunt voor klanten, je verwerkt gegevens en verzorgt zakelijke communicatie, je ondersteunt collega’s, je helpt bij het leveren van managementinformatie, je voert marketing en communicatie-werkzaamheden uit.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Tijdens de opleiding leer je hoe je collega’s kunt ontzorgen. Bijvoorbeeld bij financiële processen of het maken van planningen. Agendabeheer, archiveren en omgaan met klanten komen ook voorbij tijdens de opleiding. Maar ook hoe je de voorraad op peil houdt of hoe je nieuwsbrieven maakt. Een heel veelzijdige opleiding dus.

Je doet deze opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je leert twee tot drie dagen op school en twee dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijg je theorie- en praktijklessen en voer je opdrachten uit.

Goede begeleiding
Als je met de opleiding begint maak je kennis met je persoonlijk begeleider. Dit heet een studieloopbaanbegeleider (slb). Je spreekt die begeleider elke week. Iedere tien weken heb je een persoonlijk gesprek over hoe het met jou en je studie gaat.

Opleiding op maat
Een opleiding op niveau 3 duurt meestal twee jaar. Het is mogelijk de opleiding sneller af te ronden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Allround assistant business services precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Voert taken uit binnen de zakelijke dienstverlening;
 • Ondersteunt bij het leveren van managementinformatie;
 • Voert financiële processen uit;
 • Organiseert planning en voorraadbeheer;
 • Voert marketing en communicatie-werkzaamheden uitaanspreekpunt voor klanten/bezoekers.

Verplichte vakken bij de opleiding Allround assistant business services zijn Nederlands, Engels, Rekenen, Zakelijke communicatie, prakijklessen/kantoorsimulatie, loopbaan & burgerschap, sport & bewegen en twee keuzedelen.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Vanaf schooljaar 2022-2023 biedt MBO Amersfoort ook deze vervolgopleidingen aan:

 • Business administration & control specialist, niveau 4
 • Medewerker evenementenorganisatie, niveau 4
 • Office & management support specialist, niveau 4
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, niveau 4
 • Onderwijsassistent, niveau 4
 • Leidinggevende leisure & hospitality, niveau 4

 

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.