Gastles burgemeester Bolsius aan studenten

Welke beslissingen neemt een burgemeester? Waar wordt hij ’s nachts voor wakker gebeld? Of tijdens zijn vakantie uit het zwembad wordt gehaald? Vrijdagmiddag gaf Lucas Bolsius een gastles over een bestuursrecht aan studenten van de juridische opleiding van de School voor Economie & Ondernemen. Zijn gastcollege was onderdeel van een serie colleges tijdens de Week van de Ondernemer.

Gastles keuzes maken

Tijdens deze gastles komen verschillende onderwerpen naar oren. Van het sluiten van een coffeeshop tot protesten tegen de komst van asielzoekers of een zedendelinquent die in de wijk komt wonen. Boven een kinderdagverblijf. Hij legt de klas uit wat voor keuzes hij moet maken en wat hij wel en niet mag doen als burgemeester.

Burgemeester worden

Het is een klas met vragen. En met ambitie. Dat blijkt als één van de studenten vraagt hoe ze burgemeester kan worden. Bolsius begint zijn antwoord met een grap: “Er zijn twee landen in de wereld waar de burgermeester wordt benoemd: Noord-Korea en Nederland. Als het gaat om het burgemeesterschap is Nederland net zo ondemocratisch als Noord-Korea.” Dan legt hij uit dat je kunt solliciteren voor burgemeester zodra deze functie vrijkomt in een gemeente. Tijdens de sollicitatieprocedure wordt dan gekeken of jij geschikt bent als burgemeester voor die gemeente.

Leuk, maar lastig

Uiteraard wordt ook gevraagd of de burgemeester zijn baan leuk vindt. Hij geeft het aan heel leuk, maar ook lastig te vinden. Het is continue keuzes maken en soms zijn dat niet de leukste keuzes. Zijn achtergrond en ervaring in de journalistiek, als wethouder helpen hem bij het maken van de keuzes en bij het onderbouwen naar de inwoners van Amersfoort.

School voor Economie & Ondernemen - Week van de Ondernemer 2017 - Afsluitend maakt Lucas Bolsius een selfie met de studenten juridisch

Na een waterval aan informatie moet de burgemeester weer naar de volgende afspraak. Maar niet voordat hij een selfie neemt met de klas. Vervolgens vragen verschillende studenten om een selfie met de burgemeester.