Examentijd: 5, 10 of 30 tips voor een goede voorbereiding op examens?

5, 10 of 30 Tips voor een goede voorbereiding op examens? Dat laatste klinkt nogal onhandig. Je bent als laatstejaars onwijs druk bezig met jouw examens en dan komen wij met blog over de hoe jij jouw voorbereiding kan testen. Dat is misschien niet het belangrijkste nu. Of je nu (te) relaxt bent, licht gespannen of supernerveus, je wil dat diploma en dat betekent vooraf en tijdens het examen maximale inzet en concentratie. Wat doe je vooraf om er voor te zorgen dat je tijdens het moment helemaal zen bent en gefocust bent? Wij gaan je helpen!

Tips & tricks

Je hebt ze allemaal vast al eens gehoord: begin op tijd, eet gezond, slaap goed, let op tijdens de laatste lessen en examentrainingen, en doe de proefexamens. Het hele internet staat vol met tips & tricks. In tekst en video. Lees en bekijk ze allemaal en je weet alles over de beste voorbereiding. Je hebt dan alleen geen tijd meer om je echt voor te bereiden op jouw examens.

Dikke tip

En heel Instagram staat vol met scholieren die aan het ‘leren’ zijn. Hier komt die dikke tip! Het is echt heel lastig. Snappen we helemaal. Maar… zet Instagram en Snapchat uit. De grootste afleider is jouw mobiele telefoon. Zet data uit en leg die stoorzender ver weg. Verstop ‘m of, beter nog, laat je ouders jouw toestel verstoppen. Spreek af dat je op vaste tijden naar jouw telefoon mag kijken. Bijvoorbeeld als je pauzeert om te eten. In een kwartier check je alles (WhatsApp, Insta, SC, YouTube). Over YouTube gesproken. Ken je de optie “later bekijken” al? Laat YouTube onthouden wat je nog wil zien. Dan hoef jij dat niet te doen. Er moet een heleboel andere informatie in gestampt worden.

Techniek

Op donderdag begint de havo en op vrijdag gaat de gemengde leerweg van start met examens biologie. Deze scholieren nemen hun laatste stap naar onze School voor Gezondheidszorg. Op vrijdag heeft het vmbo examen Nederlands en doet havo Duits.

Weekend

Dan is het al weer weekend en kun je ‘even’ bijkomen. Gebruik je tijd goed en slim. Komend weekend wordt mooi weer voorspeld. Balen als de hele dag binnen ‘moet’ zitten. Pak die ontspanning op het juiste moment. Het is nog geen zomer, dus het is pas later in de middag lekker. Wat doe je dan? Zet die wekker! Ook op zaterdag. Ontbijt met fruit(sap), bruin brood en ‘goed’ beleg en ga dan aan de slag.

Focus

Je bent lekker bezig. De focus is goed. Kijk af en toe met een schuin oog naar buiten. Wat doet die zon? Komt ‘ie door of blijft ‘ie verscholen? Alles wat je nu doet, is winst. Dan de ultieme test. Na 3, 4 uur zwoegen is het tijd voor lunchpauze. Laat je verwennen met een lekkere maaltijd en eet die BUITEN op. Heb je het na een kwartier koud gekregen, dan weet je één ding: het is nog geen weer om in het park te liggen. Ga lekker naar binnen en knal nog een paar uurtjes. Doe de test nog een keer rond 3 uur. Als het dan niet lekker voelt, dan kun je het vergeten. Vanaf dat moment wordt het alleen maar kouder. Je zal maar de hele middag hebben zitten wachten op mooi weer. Dan baal je aan het eind van de dag dubbel. Geen zon gezien en geen steek opgeschoten met jouw voorbereidingen op de examens van aanstaande maandag.

Succes!

PS: We hebben je heel veel richtingen gegeven. Laat ons weten wat het beste voor jou werkt. Heb je goede tips? Deel deze en help andere examenkandidaten te slagen.

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen