Doorstromen naar het hbo – van medewerker naar manager communicatie

Weet jij al wat je ná MBO Amersfoort gaat doen? Een baan vinden of doorstuderen? Het kan allebei. Misschien heb je wat aan de ervaringen van mbo’ers die doorstroomden naar het hbo. We kijken in een serie blogs naar de mogelijkheden en ervaringen. In de eerste blog praatten we met Kevin over zijn overstap van Hotelschool Amersfoort naar de Hogere Hotelschool bij Stenden. In deze blog vertelt Annemarie over haar overstap van MBO Amersfoort naar de Hogeschool van Amsterdam.

Wat je opschrijft sla je beter op

Annemarie Duyst reist dagelijks naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar ze Communicatie studeert. Afgelopen jaar haalde ze haar diploma Medewerker marketing en communicatie bij MBO Amersfoort. Een mooie basis voor een vervolgopleiding op het hbo, vindt ze: “Ik had verwacht dat de stap heel groot zou zijn, maar dat valt best mee. Het is niet per se moeilijk, het kost alleen wel heel veel tijd. Mijn valkuil is uitstellen. Op het mbo kon ik nog weleens in één week een toets leren, maar dat lukt hier echt niet. Dus daarin kom ik mezelf wel tegen. Het helpt als je naar alle lessen gaat, veel schrijft en samenvattingen maakt. Wat je opschrijft sla je beter op in je kop.”

Zelf je tijd indelen

Tijd is dus een dingetje. “Op het mbo had je altijd nog wel een stok achter de deur, met docenten die op je lip zaten en je aanwezigheidspercentage werd bijgehouden. Hier is dat allemaal niet. Je moet het gewoon zelf doen. Je bent veel vrijer en je moet je tijd zelf indelen. Als ik een dagje vrij heb, werk ik toch altijd wel even aan school, er is altijd wel iets te doen. We hebben net een project gedaan voor de KLM, echt heel gaaf. En nu zijn we bezig met een project voor de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Daar maken we een mediaplan voor. Vaak hebben we eerst een blok vakken waarop zo’n project dan aansluit.”

Ervaring met projecten

Werken in projecten is niks nieuws voor Annemarie. “Dat deden we bij MBO Amersfoort ook en dat vind ik wel een voordeel. Veel studenten die van de havo of het vwo komen, hebben nog nooit in een projectgroepje gewerkt. Die ervaring had ik niet willen missen. We moeten als team een resultaat opleveren aan de opdrachtgever. Dus we hebben elke week projectoverleg en geven we elkaar updates over de taken die we hebben verdeeld. We moeten heel veel zelf doen en onze eigen deadlines in de gaten houden. Als je begeleiding nodig hebt, is er wel elke week een coach of docent beschikbaar.” Een tip voor wie wil doorstromen naar het hbo heeft Annemarie ook: “Doen! Maar begin op tijd met leren, kom naar de lessen, want daar steek je echt veel op, maak samenvattingen en wees streng voor jezelf, niet lopen lanterfanten. Want je moet het wel zélf doen!”

School voor Economie en Ondernemen

Je volgt de opleiding tot Medewerker marketing en communicatie binnen het commerciële cluster van de School voor Economie en Ondernemen. Commercieel denken, betekent dat jij bezig bent met hoe het beter kan. Dat doe je voor jezelf en voor de klant. Een tevreden klant levert jou immers meer werk op. Dat kan ook een interne klant zijn. Jouw eigen werkgever, bijvoorbeeld, en alle andere afdelingen. En jij zorgt er voor dat die allemaal tevreden zijn met jouw werk. En met die instelling, kennis en praktijkervaring kun je zo door naar de opleiding tot manager communicatie.

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen