‘Ik kreeg direct een baan bij TUI aangeboden’

Bjorn, afgestudeerd luchtvaartdienstverlener

Bij MBO Amersfoort begint je carrière op de eerste dag van je opleiding. Bjorn de Jong (23) is vorig jaar afgestudeerd als luchtvaartdienstverlener en nu al een baas. Hij liep een succesvolle stage bij TUI en kreeg er een baan aangeboden als steward, iets waar hij altijd al van droomde.

‘Eigenlijk wist ik nooit wat ik wilde worden, maar toen ik voor het eerst in het vliegtuig zat om een vriendin in Spanje op te zoeken, was het ineens duidelijk. Ik zag mijzelf wel als steward in een vliegtuig werken; het leek mij spannend om op 10 kilometer hoogte te zitten en de verantwoordelijkheid te hebben over alle passagiers. Je hebt geen opleiding nodig om steward te worden, maar ik wist dat je met een opleiding Toerisme en Management sowieso overal aan de slag kan, dus dat leek mij een goeie basis.’

‘Aangezien ik in Friesland woonde, zeiden mijn ouders: “Ga lekker studeren in Leeuwarden”, maar dat zag ik helemaal niet zitten. Het leek mij juist een mooi avontuur om naar de randstad te gaan. Het eerste jaar zitten alle toerisme studenten in één klas, daarna kies je allemaal je eigen richting. Het is dus ook zeker een goeie opleiding voor mensen die nog niet precies weten wat ze willen.’

‘Na het eerste jaar krijg je een advies voor een richting. Ik ging natuurlijk de luchtvaart kant op. Je krijgt lessen op Schiphol, maar ook in het zwembad, daar leer je wat je moet doen als je onverwachts in zee landt. In het derde jaar kwam mijn droom uit: stagelopen bij TUI. Er ging een flinke selectie en training aan vooraf, maar eindelijk mocht ik de lucht in! Ik werd meteen opgenomen als een volwaardig werknemer. De eerste paar vluchten word je begeleid en krijg je een buddy. De derde vlucht mocht ik alles al alleen doen.’

‘Het leuke aan het vak vind ik dat je terugkrijgt wat je geeft. Veel mensen hebben lang gespaard voor hun vakantie, kijken er al lang naar uit, maar hebben toch altijd stress voordat ze vertrekken. Als steward kan je die stress wegnemen. Achter de schermen werken we hard om alles veilig te laten verlopen. Soms gebeurt er iets onverwachts en dan is het snel omschakelen, dat geeft juist een kick.’

‘Na mijn stage kreeg ik een halfjaarcontract aangeboden bij TUI, dus ik kon meteen aan de slag als steward. Maar ik ben zeker niet van plan om altijd in Nederland te blijven, je kan dit vak overal uitvoeren. Het lijkt mij bijvoorbeeld geweldig om een periode in Australië te wonen. Uiteindelijk zou ik graag purser willen worden, maar alles op z’n tijd.’

Heb jij een vraag aan Bjorn? Stuur deze naar info@mboamersfoort.nl en hou het Instagramkanaal van MBO Amersfoort in de gaten voor een Q&A met Bjorn. Meer informatie? Bekijk de Management en Toerisme opleidingen.

Of… meld je aan!

Is jouw keuze bevestigd? Als echte baas kan je dan natuurlijk niet rustig gaan zitten wachten. Kom in actie en meld je aan voor jouw opleiding. Weet je nog niet of je geslaagd bent? Meld je toch alvast aan! Dan heb je zeker een plek 👊🏻