Geen horde te hoog

Topsport combineren met je studie. Ilse Tolboom (18 jaar) is springruiter en volgt de mbo-opleiding Verkoper bij MBO Amersfoort. Bij haar studiekeuze zocht ze naar een opleiding die dichtbij was en flexibel om kan gaan met wedstrijd- en trainingsschema’s. Zij koos voor MBO Amersfoort. Nu twee jaar verder, vertelt ze ”Ik ben blij met mijn keuze. Dit jaar rond ik met succes mijn opleiding af. Ik heb veel geleerd op school en tegelijkertijd me volop kunnen ontwikkelen in mijn sport”.

Ilse’s vader heeft een manege. Zo kon Ilse al vroeg met paardrijden beginnen. 4 of 5 jaar oud was ze, toen ze voor het eerst op een pony zat. Ilse vertelt ”Het liefst was ik de hele dag in de stal bij de paarden en aan het trainen. Ik vond het zo leuk. En nog steeds: alle tijd die ik heb buiten school besteed ik aan paardrijden.”

Door corona waren er afgelopen jaar geen wedstrijden. “Dat is jammer, omdat er uit de wedstrijden altijd punten komen waaraan ik kan werken. Gelukkig vind ik het leuk me steeds te verbeteren en vooruitgang te zien in hoe ik rijd.” Een ander talent dat Ilse van pas komt bij het paardrijden is haar vermogen om afstanden in te schatten. “Dat gaat me gemakkelijk af”.

Ilse is blij met haar keuze voor MBO Amersfoort. Eerst wist ze niet zo goed voor welke opleiding ze moest kiezen. De opleiding tot verkoper leek haar wel leuk. Onder andere omdat er een winkel is bij de manege. In die winkel kan ze nu een handje helpen met de verkoop van paardenkleding en andere benodigdheden voor de paardensport.

Ze loopt stage bij een vishandel en staat iedere donderdag op de markt. Daar ontmoet ze veel verschillende klanten. Op school leerde ze klantgedrag herkennen en erop inspelen. Wat doe je met lastige klanten en hoe zorg je ervoor dat vaste klanten terug blijven komen.

Hoe MBO Amersfoort haar geholpen heeft om topsport en studie te combineren? Ilse vertelt: “De opleiding geeft heel duidelijk aan welke toetsen en examenweken niet te missen zijn. Daar kan ik dan omheen plannen. Als ik een training of wedstrijd heb, kan ik daar naartoe. Ik neem mijn boeken mee. Met de docenten spreek ik af wat ik gedaan moet hebben als ik terug kom. Dat werkt heel goed. Ze kijken echt naar mij als persoon en wat ik kan.”

Hoe haar toekomst eruit ziet? Voor Ilse is het duidelijk. “Met mijn paard samen de lucht in en hindernissen overwinnen. Lekker in actie. Er is niets mooiers.” Door hard te trainen en gecoacht te worden in het Talententeam Jeugd heeft ze zich enorm verbeterd. Nu rijdt ze nationale en internationale proeven. Steeds beter worden en grote concoursen rijden, dat is haar droom. Zodra ze haar studie heeft afgerond, gaat ze zich daar helemaal op richten.

Heel veel succes Ilse!