Goeie basis met je mbo-diploma!

Weet jij al wat je ná MBO Amersfoort gaat doen? Een baan vinden of doorstuderen? Het kan allebei. Misschien heb je wat aan de ervaringen van mbo’ers die doorstroomden naar het hbo. Rutger Nikkels zit na zijn mbo-opleiding Junior accountmanager nu op Hogeschool Utrecht. “Geloof in jezelf!”, dat is het eerste wat Rutger je kan aanraden als je wilt doorstromen van mbo naar hbo. “Ik had verwacht dat het heel moeilijk zou zijn, maar met je mbo-diploma heb je echt wel een goeie basis.”

Je moet wel zelf de boeken induiken

Discipline

Rutger Nikkels is nu eerstejaarsstudent Commerciële Economie aan de HU: “Op het mbo hoefde ik eigenlijk niet zo veel te doen. Maar daardoor was ik bang dat het hbo vies tegen zou vallen. Ik heb in de eerste periode dan ook meteen keihard gewerkt, omdat ik het per se wil halen. En dat is gelukt, ik heb in periode 1 al mijn studiepunten gehaald. Maar nu ga ik er wat relaxter mee om. Al is een beetje discipline natuurlijk wel nodig.”

Motivatie

Rutger zit in een klas met allemaal studenten van het mbo. “Iedereen heeft de stof daar eigenlijk al een keer gehad. Dat is een voordeel. Maar toch merk je wel dat er studenten zijn die er heel veel moeite mee hebben. Dat heeft vooral met motivatie te maken. Als je alleen maar naar het hbo gaat omdat je ouders het willen, dan ga je het denk ik niet redden. Je moet het wel zélf willen. Alleen dan lukt het om alle lessen te volgen, en discipline op te brengen om thuis ook veel te doen. Als je, zoals ik, drie jaar niet gewend was om veel te studeren, valt die zelfstudie hier best nog wel tegen.” De ene dag kost hem dat minstens twee uur, de andere dag is hij met een halfuur klaar. “Samenvattingen maken helpt, dan onthoud je later alles ook veel beter. Verder is het belangrijk is dat je naar de hoorcolleges gaat, en dat je zelf de boeken induikt om de colleges voor te bereiden. Dat is wel een groot verschil met het mbo.”

Goed gevoel

Het tempo ligt op het hbo een stuk hoger, vindt Rutger. “Op het mbo kwam veel theorie verdeeld over drie jaar steeds terug. Hier behandelen we iets één keer en in de volgende periode niet meer, dan moet je het kunnen toepassen op de volgende stof. Het gaat hier allemaal veel sneller.”

Met een goed gevoel kijkt hij terug op de lessen bedrijfseconomie. “Die had ik niet willen missen. Dat vak hebben we bij MBO Amersfoort echt op hbo-niveau gehad en daar hoef ik hier nu bijna niks meer voor te doen!

Dat hij al een paar keer stage heeft gelopen vindt hij wel heel fijn. “Die praktijkervaring is nu echt een voordeel. Zeker tijdens mijn laatste stage op het mbo heb ik heel veel geleerd. Denk niet te makkelijk over een stageplek vinden. Het is echt superbelangrijk om op tijd te beginnen met zoeken, zodat je nog een keuze kunt maken. Als je niks meer te kiezen hebt, krijg je stageplekken waar je van die logistieke werkjes en klusjes moet doen. Maar daar leer je niks van.”

Lees ook het verhaal van Kevin, die doorstroomde van Hotelschool Amersfoort naar de Hogere Hotelschool. Of van Annemarie, die van MBO Amersfoort naar de Hogeschool van Amsterdam ging.

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen