Buitenlandse stage? Gewoon doen!

“Best wel tof om al in het tweede jaar naar het buitenland op stage te gaan”, vindt de 18-jarige Anouk Jansen. De tweedejaars studente volgt de tweetalige opleiding Medewerker marketing en communicatie bij MBO Amersfoort. “Ik heb tien weken in Londen gewerkt, bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in SEO-optimalisatie voor zoekmachines.”

MBO Amersfoort heeft contacten met ADC College in Londen en ADC College zorgde voor een stageplek en logeeradres. “Ik zat in een gastgezin en ik had er expres voor gekozen om daar zonder bekenden te zitten. Dat leek me beter om zelfstandig te worden. Er zaten wel andere studenten, maar die kende ik niet van tevoren. Ik had echt mazzel dat het zo goed klikte.”

Aanrader!

Anouk kan het iedereen aanraden: “Zo’n buitenlandse stage is echt een hele ervaring, dus als je de kans krijgt moet je het gewoon doen! En het staat leuk op je cv. In mijn stage heb ik van alles gedaan: bloggen, een e-book maken en allemaal in het Engels natuurlijk. Dat was niet zo heel moeilijk hoor, en je moet wel, dus dan gaat het bijna vanzelf. Wat ook helpt is als je een beetje durft te socializen. Wees niet bang om in de metro bijvoorbeeld gewoon te vragen hoe laat het is ofzo, dan heb je al een gesprekje.”

Goed plannen

Omdat haar gastgezin een paar zones verder lag dan haar stageadres, was Anouk vrij veel tijd met reizen kwijt. “Je moest het wel een beetje goed plannen, want tijdens de spits was de metro een drama, er kon soms echt geen kip meer bij. Behalve tijd, kostte dat reizen ook best veel geld. Londen is gewoon duur, ook qua eten. Ontbijt en avondeten waren inbegrepen, maar de lunch niet en ook ging ik ’s avonds wel eens met anderen iets eten. Gelukkig was om de hoek een supermarkt waar je gewoon lekker brood enzo kon halen. Superchill! Ik moest ook wennen aan dat uurtje tijdverschil. Als ik uit mijn stage kwam, en dan nog een uur reistijd, plus nog eten koken, dan zat ik om acht uur pas te eten. Engelse tijd dus, want voor je maag was je dan pas om 9 uur aan het eten.”

School voor Economie en Ondernemen - TTO - Anouk heeft tijdens haar buitenlandse stage haar cursus Engels met een uitstekend resultaat afgerond

London, baby!

Anouk kijkt terug op een fantastische tijd. “Ik ben een echte voetbalfanaat en ik heb daar vier Engelse voetbalwedstrijden meegemaakt: een van de vrouwen van Arsenal en een van de mannen van Arsenal en twee van Tottenham Hotspurs. Dat is daar echt zó’n happening, veel leuker dan hier. Op een van die avonden was een bomaanslag in de Londense metro. En dan zie je hoe groot Londen eigenlijk is, want ik heb er helemaal niks van gemerkt. Later was het toch wel ff schrikken, toen ik hoorde wat er gebeurd was.”

Veel Engels praten

Inmiddels is de hele klas met veertien studenten weer terug in Nederland. “De rest van dit jaar hebben we gewoon school en praktijkopdrachten. In het laatste halfjaar van de derde gaan we nog een keer op stage en dat mag dan ook weer in het buitenland. Ik vind het wel superleuk, dat gun je iedereen! Maar ik moet nog even kijken naar de kosten, want anders wil ik ook wel graag bij een groot internationaal bedrijf in Nederland stage lopen. Daar kan ik ook veel Engels praten.”

School voor Economie en Ondernemen - TTO - Anouk Jansen loopt haar buitenlandse stage in Londen 1Toekomst

Over de toekomst heeft ze ook al nagedacht: “Klinkt misschien raar, maar ik wil journalist worden. Dus na mijn diploma wil ik HBO Journalistiek gaan doen. Dat sluit mooi aan bij deze opleiding.”
Voor wie ook aan een tweetalige opleiding of een buitenlandse stage denkt, heeft Anouk wel een paar tips, zeker als je naar Londen gaat:

Gewoon doen! “Het is een hele ervaring en het staat leuk op je cv. Je krijgt een Cambridge-certificaat. En dat vinden ze op het hbo ook heel leuk: meer papier is meer fijn.”
Wees voorbereid! “Het is wel handig als je een beetje goed Engels spreekt. Als dat echt heel brak is, haal je de tien weken niet. Mijn Engels is in die tien weken heel erg verbeterd.”
Denk aan je bagage. “Als je gaat vliegen mag je tien kilo handbagage mee en 20 kilo ruimbagage. Maar ik zou zeggen: neem veeeeel minder mee, want je gaat daar echt van alles kopen en dan moet je bijbetalen als je terugvliegt.”
Maak er het beste van. “Thuis kun je altijd nog op de bank hangen. Maar je bent wel in Londen (of een ander buitenland), dus maak er het beste van!”

Medewerker marketing en communicatie (tweetalig)

In het eerste jaar krijg je zes uur extra Engels les per week, doe je projecten in het Engels en worden sommige vakken ook al in het Engels gegeven. In het tweede en derde jaar krijg je en minste 50 procent van alle lestijd les in het Engels. Je volgt tenminste één buitenlandse stage in en je doet Engelstalige projecten op school. Toetsen en assessments zijn zoveel mogelijk in het Engels en de afsluitende proeve van bekwaamheid in het derde jaar is sowieso in het Engels.

Toelatingseis: gemiddeld een 7 voor Engels op je vmbo-diploma.

Meer weten over de opleiding Medewerker marketing en communicatie (tweetalig)? Lees alles op de opleidingsleaflet.

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen