Bijbaantje? Geld én werkervaring!

Vakkenvullen, achter de kassa werken en oppassen of babysitten. Dit zijn de populairste bijbaantjes onder jongeren. Ook de horeca en een krantenwijk scoren hoog. Maar waarom zou je eigenlijk een bijbaantje nemen? Is het alleen om het geld, en dus erg handig om allerlei leuke dingen te kunnen doen, of heeft een bijbaantje méér voordelen?

Bijverdienen met een bijbaantje

Een bijbaantje bij de supermarktZelf je geld verdienen, geeft je in elk geval meer mogelijkheden om een leuk leven te hebben. Dat staat voorop. Je kunt je geld natuurlijk ook gebruiken om te sparen. Opzij leggen voor je toekomst dus. Belangrijk is om goed in de gaten te houden hoeveel je mag bijverdienen. Val je onder het nieuwe leenstelsel, dan mag je onbeperkt bijverdienen. Maar als je studiefinanciering krijgt, moet je binnen een maximaal bedrag blijven. Dit jaar is dat € 13.989,13. Let op, dit gaat over je belastbaar inkomen, dus niet je netto (verdiende) geld. Meer hierover vind je op de website van DUO.

Opstap naar toekomstige baan

Je bijbaantje zélf kan ook een prima opstap zijn naar een toekomstige baan. Je doet sowieso werkervaring op. Je ontdekt hoe het is om op tijd te komen, te plannen, in te spelen op onverwachte situaties en je leert omgaan met collega’s, ook de minder leuke. Dat vraagt om goede sociale vaardigheden, discipline, dat soort zaken. Erg nuttig om daar al werkend ervaring in op te doen. Grote kans zelfs dat je dingen doet, waarvan je niet eens wist dat je ze kon. Op die manier helpt je bijbaantje je dus ook met het plannen voor school en misschien worden daardoor zelfs je resultaten beter.

Leven ná school

Doe het handig en doe er wat voor met een bijbaantje
Je moet er wel wat voor doen

Vind je een bijbaan die te maken heeft met jouw opleiding, dan is dat helemaal mooi. Dan kun je meteen de vaardigheden die je op school leert, in de praktijk brengen. En andersom krijg je op je werkplek een hoop praktische tips, die je goed van pas kunnen komen tijdens je opleiding. Zo helpt je bijbaan om je alvast voor te bereiden op je leven ná school. Vanzelfsprekend staat zo’n bijbaan extra goed op je CV.

 

Grenzen bewaken

Een bijbaan vraagt tijd en energie van je, dus let er goed op dat je je Extra zakcentje met een bijbaantjeeigen grenzen bewaakt. Veel geld verdienen is fijn, maar door teveel werken kan je schoolwerk in de knel komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een bijbaan heet niet voor niets zo. Het is een baantje ‘voor erbij’, dus naast je school. Je schoolwerk blijft het allerbelangrijkst!

Wat is jouw bijbaantje? Laat het ons weten. Heb je nog tips voor iemand die nog geen bijbaantje heeft? Reageer hieronder en deel jouw tips en trucs.

‹ Terug naar het blog

Stel jouw vraag of laat een reactie achter op de website van MBO Amersfoort

Reageren

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen